Pedagogiek wat is dat? Pedagogiek gaat dan ook over de manier waarop volwassenen kinderen en jongeren grootbrengen met een bepaald doel voor ogen. Dit doel is vaak dat het kind zich ontwikkelt tot de beste en meest ontwikkelde versie van zichzelf.
Meteen kun je dus wel zien dat ouders hierin een zeer belangrijke rol spelen. Maar bij pedagogiek draait het niet alleen om wat de ouders doen, het draait om alle factoren die een invloed hebben op de ontwikkeling van het kind. Denk aan juffen en meesters, oppassers of zelfs vriendjes en vriendinnetjes.
Wanneer je er nog dieper in wilt duiken, kun je ook kijken naar de omgeving van het kind en wat voor invloed die heeft. Denk aan de buurt waar het kind woont of de instituties waar hij of zij is aangesloten. Allemaal hebben ze, bedoeld of onbedoeld, een pedagogische functie.
Een synoniem die vaak wordt aangehaald voor pedagogiek is opvoedkunde.
Wanneer ontstond pedagogiek
Al eeuwen wordt erover gefascineerd en onderzoek naar gedaan, maar wat is pedagogiek eigenlijk? En waar komt deze fascinatie vandaan?
Het woord ‘pedagogiek’ komt oorspronkelijk van het Griekse woord paidagogos. Dit is afgeleid van een situatie die in het oude Griekenland heel normaal was, een slaaf bracht daar dagelijks de kinderen naar school. Hij werd een paidagogos genoemd, oftewel een kinderbegeleider.
De grote Griekse filosofen zoals Plato en Aristoteles hadden in die tijd al meningen over de manier van opvoeden van kinderen en dat is dan ook eigenlijk waar de pedagogiek begon.
Hoewel dit al een goed begin was, bloeide de pedagogiek echt op in de moderne tijd, beginnend in de renaissance. Men greep terug op de denkwijzen van de oudheid, zo ook Montaigne. Hij kwam met de stelling: ‘Een welgevormde geest is beter, dan een welgevulde’. Hij dacht dat het goed was om kinderen de ruimte te geven en ze hun eigen oordeel te laten vellen over gebeurtenissen en onderwerpen in het dagelijks leven.
In de 18e eeuw begon de middenklasse meer van zich te laten horen, en dit had ook invloed op de pedagogiek. De opvoeding moest gericht zijn op een democratische samenleving voor allen.
De pedagogiek groeide uit tot een belangrijk onderwerp. Het was dan ook niet voor niets dat in de eerste decennia van de 19e eeuw, Johan Heinrich Pestalozzi uitgroeide tot de eerste moderne pedagoog die over opvoeding en onderwijs schreef, en ook zelf hiernaar handelde.
Ongeveer honderd jaar geleden kregen de studenten op de Universiteit van Vlaanderen voor het eerst pedagogiek en nu in 2021 zien we al meer dan 62 opleidingen pedagogiek in Nederland.
Daar zal het voorlopig ook niet bij stoppen, de verschillende opleidingen op het MBO, HBO en de universiteit in de pedagogiek zijn razend populair. Ook vliegen er dagelijks pedagogische opvoedboeken de toonbank over en er wordt steeds meer nagedacht over de manier waarop kinderen zich ontwikkelen.
Verschillende soorten pedagogiek
Binnen de pedagogiek zijn er verschillende specialisaties. Uiteraard zijn er heel veel verschillende denkwijzen en uitgangspunten in de opvoeding, maar hier staan de belangrijkste specialisaties in de pedagogiek even op een rijtje:
1. Sociale pedagogiek.
Hier worden de maatschappelijke voorwaarden van de opvoeding bestudeerd. Er wordt dan ook niet alleen naar kinderen en hun opvoeding gekeken, de mensen in dit vakgebied werken vaak ook met gehandicapten of ouderen, wat best bijzonder is in de pedagogiek.
2. Onderwijspedagogiek
Naast pedagogiek wordt hier ook gekeken naar onderwijskunde en de combinatie hiervan. Onderwijskunde is een wetenschap die leren, opleiden en ontwikkeling in onderwijs wil begrijpen en verklaren. Er wordt bijvoorbeeld gekeken welke leerprocessen een kind het beste ondersteunen, of er wordt onderzocht hoe de bepaalde verhoudingen in de klas invloed hebben op de ontwikkeling van het kind.
3. Historische pedagogiek
Zoals de naam eigenlijk al verraadt, wordt hier gekeken naar de geschiedenis van pedagogiek. Er wordt uitgebreid onderzocht hoe de pedagogen vroeger werkten en hoe alle filosofen dachten over de opvoedingsidealen in alle periodes in de geschiedenis. Hoewel de pedagogiek er vroeger heel anders uitzag dan nu, is er nog veel wat we kunnen leren uit die tijd en wat we in het heden kunnen toepassen.
4. Orthopedagogiek
Deze laatste specialisatie richt zich op de opvoeding van kinderen met een ontwikkelingsstoornis of een ander probleemgedrag. Je kunt hierbij denken aan kinderen met ADHD of autisme. Orthopedagogen bieden niet alleen hulp aan in de aangepaste opvoeding van deze kinderen maar ze geven ook diagnoses en behandeling voor de ontwikkelingsstoornissen.
Opleiding pedagogiek en waarom pedagogiek studeren
Pedagogiek wat kun je ermee? Het is wel duidelijk dat pedagogiek een populair onderwerp is wat in veel situaties kan worden toegepast, niet alleen als vader of moeder. Het is dan ook heel breed en ontzettend interessant om over te leren.
Bij 123juul.nl bieden wij jou verschillende pedagogiek opleidingen aan over pedagogiek en opvoedkunde. Deze pedagogiek studie vertelt jou alles wat je wilt weten over opvoedkunde op hoog niveau.
Wanneer je nog maar net kennis maakt met pedagogiek, is een algemene opleiding pedagogiek misschien wel iets voor jou. Hiermee leer je de basis van de pedagogiek en je leert ook hoe je direct aan de slag kunt gaan met wat je hebt geleerd.
Maar er zijn ook cursussen over wat specifiekere onderwerpen, zoals zelfvertrouwen bij kinderen, ontwikkelingspsychologie of gezinstherapie. Op die manier neem jij een waardevolle in in het leven en de ontwikkeling van een kind en zijn of haar leefomgeving.
Kortom, ben jij geïnteresseerd in pedagogiek en wil je hier meer over leren? Bekijk dan onze erkende en uiteenlopende cursussen en word van betekenis in het leven van de kinderen en jongeren om je heen!