Hoe leer je het beste

Hoe leer je het beste? De een haalt zijn opleiding met twee vingers in de neus, de ander moet er toch wat meer werk voor doen. Hoewel je niet ineens tienen kunt halen als het gewoon niet lukt is het wel mogelijk om jouw cijfers omhoog te krikken.

Hoe doe je dit en hoe leer je het beste?

Door op de juiste manier te leren natuurlijk. Mocht je zelf wel wat hulp kunnen gebruiken bij het leren of studeren dan heb je geluk.

hoe leer je het beste
Hoe leer je het beste

Slimmer studeren doe je zo

Wij hebben in dit artikel namelijk dé tips en tricks voor studenten op een rijtje gezet. Door deze handige studeer tips weet je wat ervoor nodig is om je voortaan wel op de juiste manier voor te bereiden!

Efficiënt leren

Dit lijkt misschien een inkoppertje, maar we zien dat dit de grootste fout is die mensen maken als het aankomt op het leren. Het is van belang om niet tot de laatste minuut te wachten voordat je dan eindelijk begint met het leren voor je examen.

Hoewel sommige studenten het heerlijk vinden om op het laatste moment nog snel even te blokken voor een toets wordt algemeen aangenomen dat dit niet de beste manier is om te leren voor je toetsen of examens.

Om je te helpen je tijd te beheren is het handig om een tijdschema op te stellen voor je studie. Schrijf op hoeveel examens je hebt en op welke dagen je ze moet doen.

Organiseer je studie vervolgens aan de hand van dit schema. Soms moet je examens meer studietijd geven dan andere. Zoek daarom een balans waar jij je goed bij voelt.

Makkelijk leren door een geordende studeerplek

De volgende tip is om te zorgen voor een studeerplek waar je in alle rust studeert. De manier om dit te doen is natuurlijk door te zorgen voor een opgeruimd bureau.

Zorg er op de eerste plaats voor dat je genoeg ruimte hebt om je studieboeken en aantekeningen uit te spreiden.

Denk daarnaast aan de dingen die je nodig hebt voor het leren.

  • Heb je genoeg licht?
  • Zit je stoel eigenlijk wel lekker?
  • Heb je jouw telefoon uit het zicht gelegd?

Probeer alle afleiding weg te nemen en zorg ervoor dat je je zo comfortabel mogelijk voelt als je echt wilt concentreren.

Voor sommige mensen betekent dit bijna complete stilte, voor anderen is het handig om een muziek op te zetten op de achtergrond.

Een ding is alleen zeker: je moet zorgen voor een plek waar je prettig studeert.

Effectief studeren met oude examens of tentamens

Hoe leer je het snelst? Door over je samenvatting heen te kijken is echt niet genoeg.

Het beste is om te oefenen door ook echt daadwerkelijk te oefenen in plaats van alleen te lezen.

Een van de doeltreffendste manieren om je op examens voor te bereiden is het oefenen van toetsen die voorheen zijn gegeven. Zo raak je gewend aan de opmaak van de vragen.

Zorg voor de juiste hoeveelheid tijd die je aan elk onderdeel besteedt, mits je de tijd opneemt tijdens het oefenen natuurlijk.

Via websites als Studeersnel en Stuvia kom je binnen no time uit bij oude tentamens en andere opdrachten voor jouw cursus of opleiding.

Hoe leer je het beste met pauzes

hoe leer je het beste op je studeerplek

Hoewel je denkt dat je productief bezig bent wanneer je uren elkaar in de boeken zit is dit in de praktijk vaak niet echt zo. Aan een stuk doorwerken werkt averechts.

Als je traint voor een marathon dan is het ook niet handig om je heel de dag kapot te lopen, om vervolgens wekenlang uit te moeten rusten.

Studies hebben ook aangetoond dat het nemen van regelmatige pauzes helpt om kennis op lange termijn te behouden. Het is van belang om een studeerroutine te maken wat werkt voor jou als persoon.

Als je ’s ochtends beter leert, begin dan vroeg en neem tussen de middag een pauze.

Als je juist ’s avonds productiever bent, neem dan eerder een grotere pauze zodat je ’s avonds klaar bent om te gaan leren.

Eet de juiste snacks tijdens het leren

De laatste tip is om de juiste snacks te eten tijdens het leren. Gaat snacken en leren samen vraag je je af? Jazeker, het eten van de juiste snacks heeft namelijk een positieve invloed hebben op je energieniveau en je concentratie.

Belangrijk is om weg te blijven van junkfood en om alleen gezond voedsel te eten. Van verschillende soorten voeding is bewezen dat dit in staat is om je concentratie en geheugen te bevorderen. Hier moet je onder andere denken aan:

  • Vis
  • Noten
  • Zaden
  • Yoghurt
  • blauwe bessen.

Ook op de dag van het examen zelf is het handig om goed te eten. Ga dus niet de deur uit met alleen een bak koffie, maar neem de tijd om even goed te ontbijten. Dit zorgt ervoor dat je lichaam over de nodige energie beschikt om heel het examen te doorstaan.

Hoe leer je dus het beste?

Ga met de bovenstaande tips en tricks aan de slag om je zo goed mogelijk voor te bereiden op alle mogelijke soorten projecten, toetsen en examens.

Hoewel het in het begin even wennen is, zal je er vanzelf goed in worden. Je zal zien dat het draait om slim leren, niet om het aantal uren dat je erin stopt.

Wees niet bang om te kijken wat voor jou werkt en wat niet. Merk je bijvoorbeeld dat je juist goed leert op een plek waar alles niet zo netjes is opgeruimd? Dan kan je deze studie tips natuurlijk links laten liggen.

Iedereen is namelijk anders en iedereen leert op zijn of haar eigen manier.